Sök
  • Osteopat Helen Helgesson

Ont någonstans? Prova Kinesiotejp!

Kinesiotejp, Kinesio tape, Kinesiologitejp, sport tejp, fitness tejp... kärt barn har många namn!

Många som har testat tejpen tror att det är läkemedel i tejpen då de tycker att de blir så bra när de använder den, men det finns inga läkemedel i tejpen. Den består utav en elastisk bomullsväv som har ett allergivänligt klister (akryl). Det finns även tejp i andra material som är mer vattenavvisande (nylon och rayonfiber).

Men hur kan en bomullsväv med lite klister ha en effekt på kroppen?


Än så länge så finns det inte så mycket forskning med bra evidens på tejpen men det finns teorier och man kan dra paralleller från annan forskning. Man tror att dess smärtlindrande effekt beror på samma fenomen som när ett barn blir mycket bättre så fort de får ett plåster eller när någon blåser på deras skada. Man tänker först att detta är psykologiskt och det är det givetvis men det finns även en fysiologisk effekt. Man har olika sensorer som kallas receptorer i kroppen som snappar upp olika sorters stimulans och skickar informationen till hjärnan. Vissa receptorer snappar upp en lätt beröring, andra ett djupare tryck, vibrationer, värme, kyla osv. De receptorer som snappar upp en lätt beröring tror man att tejpen stimulerar och dessa receptorer har förtur upp till hjärnan och kan då blockera smärtsamma signaler och på så sätt verka smärtlindrande. Tejpen stimulerar även vissa receptorer som hjälper till att öka kroppsuppfattningen och balansen (den så kallade proprioceptionen). Kinesiotejpen kan även ha en psykologisk effekt både som en placeboeffekt samt att den inger en känsla av stabilitet och säkerhet på ett ömt och känsligt ställe.


Tejpen finns i olika färger och bredder men det är endast dessa saker (färg och bredd) som skiljer dem åt, i övrigt är det samma tejp. Dock kan man applicera tejpen på olika sätt och på så vis få olika effekt på kroppen, så som att aktivera muskler, aktivera kroppens egen läkningsförmåga, minska svullnader, minska smärta, öka rörlighet, stabilisera leder och hjälpa till att korrigera ett hållningsmönster eller felställning.


Under länken kan ni se bilder på när man använt kinesiotejp på rejäla blödningar, dessa bilder talar sitt tydliga språk.


Om du har ont någonstans så testa att tejpa med kinesiotejp. Du kanske inte kommer att få ett fullt så gott resultat som när en terapeut tejpar dig som vet vart alla muskler sitter och vad som är det mest optimala sättet att tejpa din kropp. Köp en rulle och testa dig fram! Det finns gott om information om hur du kan tejpa på nätet (dock av skiftande kvalitet som alltid på nätet). Jag ser alltid till att ha minst en rulle tejp hemma som "första hjälpen" vid ont i kroppen. Tejpen kan fungera som både en ersättning och ett komplement till värktabletter. Även om det är ett allergivänligt klister på tejpen så kan vissa ändå reagera på tejpen, om den kliar så ta bort den direkt. Tejpa inte över hud som är skör eller sårig i någon form (sår, acne, psoriasis etc). Runda hörnen på ändarna av tejpen så sitter den kvar längre när inte hörn fastnar i kläder mm. När tejpen sitter på så är det som ett extra hudlager man känner knapp av den. Tejpen får gärna sitter i några dagar, det går jättebra att duscha med den.


Jag rekommenderar inte att man på eget bevåg tejpar sin häst utan att ha blivit anvisad av en terapeut som har behandlat hästen. Vi människor känner direkt om tejpen inte känns bra, om den irriterar eller kliar och vi kan då själva dra bort den, detta kan inte hästarna. Det finns även vissa sätt att tejpa som man inte ska träna med och det kan bli farligt om man tejpar runt ett ben och fäster tejpens ändar i varandra och hästen fastnar i den. Så ingen tejpning av sin häst på eget bevåg utan en terapeuts anvisningar.


Kinesiotejp kostar mellan 50-200 kr rullen och den finns bland annat att köpa på Stadium, XXL, vissa apotek samt på nätet. Jag har testar lite olika fabrikat i olika prisklasser och tycker att de är tämligen lika. Det finns andra sorters sporttejp (vanligtvis vit tejp) som helt saknar elasticitet och det är inte alls samma sak. Med kinesiotejpen vill man främja rörelse och med den oelastiska tejpen vill man istället förhindra rörelse som vid till exempel stukade fotleder och fingrar som har gått ur led.


Lycka till med tejpningen!


Hälsningar Helen

0 visningar0 kommentarer