Sök
  • Osteopat Helen Helgesson

Tankar efter helgens kurs


Osteopat Helen Helgesson, kursintyg

Under helgen har jag varit på kurs nere på Husaby hästakut i Skara och på Bjertorp Travcamp i Kvänum.

Det blev även en nostalgi trip för min del då jag pluggade landsbygdsföretagande i Skara och till Hästmassör i Kvänum för 13 år sedan.

Kursen anordnades av Husaby hästklinik och Equiterapeut Charlotta Lindgren och den handlade om att ställa diagnos, fysikalisk testmetodik och avvikelse sökning. Kursen var jättebra och det är alltid fantastiskt roligt att få lära sig mer och träffa duktiga och likasinnade människor!

Det blev en hel del bra diskussioner på rasterna och jag tänkte skriva lite om några av mina reflektioner.

Vem ska man anlita? Vem är bäst? Osteopaten? Kiropraktorn? Equiterapeuten? Equiopaten? Hästmassören? Hästfysioterapeuten? Akupunktören? Homeopaten? Homiatrikern?

Ni hör, det finns hur många olika yrkestitlar som helst!

Säger titlarna något om hur duktig personen är? Nej tyvärr, då det än så länge inte finns någon reglering av våra yrken inom hästbranschen. (Kiropraktorer, Naprapater och Sjukgymnaster/Fysioterapeuter är ett reglerat yrke inom humanvården i Sverige).

Om vi tar mina yrkestitlar som exempel. Hästmassör, där finns allt ifrån gedigna fleråriga utbildningar till en helgkurs, och Osteopat kan vem som helst kalla sig i Sverige då det inte är en skyddad yrkestitel (väljer ni en Osteopat som är medlem i Svenska Osteopatförbundet så har han/hon en godkänd utbildning på minst 4 år).

För min del så är inte titlar så viktigt...

Blev det ännu svårare att veta vem ni ska anlita nu?

Välj en person som ni hör goda rekommendationer om! Personen är viktigare än titeln i mitt tycke! Ni alla som jobbat med något vet ju att inom alla yrkeskategorier så finns det skickliga yrkesutövare och mindre skickliga yrkesutövare. Det är mer än bara en utbildning som krävs för att bli riktigt duktig på sitt jobb!

När man blir riktigt bra på sin grej så får man fina resultat oavsett vilken metod man arbetar med. Det går inte att säga glasklart att den ena metoden är bättre än den andra, det beror som sagt på utövaren och även på individen som ska motta behandlingen (kroppstyp, hälsostatus och vilken vävnad som är orsaken till problemet).

Att vara riktigt skicklig på sitt yrke innebär även att man vet sina begränsningar och skickar sina kunder/patienter vidare för annan undersökning/behandling när det krävs.

Det finns ingen person som kan allt. Det bästa är att bli riktigt bra på en eller några få saker och sedan samarbeta med andra.

Samma sak gäller för er hästägare, ni kan inte kunna allt själva. Bygg upp ett bra team runt dig och din häst med bra hovslagare, veterinär, terapeut (inte bara till hästen utan även dig själv), sadelutprovare, någon som kan foder, tränare mm.

Men vilket apparat är bäst då? Biolight? Laser? Pharmalight? Photzio-light? IR-terapi? Stötvåg? Djupvåg? Långvåg? Elektroterapi? Microström? TENS?

Maskiner i all ära men det är samma sak här att yrkesskickligheten i den som håller i apparaten är viktig (utan den kan det till och med bli farligt)!

Jag kan ta ett eget exempel, jag har jobbat med Biolight i många år och har sedan några år även jobbat med laser. Jag tyckte inte alls att jag fick några särskilt bra resultat med lasern till en början och blev lite konfunderad, men ju mer jag jobbade med den desto bättre resultat fick jag. Man behöver självklart ha en god grundkunskap i anatomi och fysiologi men sen även att lära sig om apparaten och att arbeta med den, och det tar lite tid.

Det var mina tankar för den här gången!

Jag önskar er en bra vecka!

Själv kommer jag att ha med mig en Osteopat kollega som är nyfiken på hästbehandlingar ut i stallarna i den här veckan, det ser jag fram emot! Två nördar!


0 visningar0 kommentarer