top of page

Hästbehandling

Jag behandlar alla slags hästar: hopp, dressyr, distans, islandshästar, travhästar, körhästar och westernhästar.

DSC_1356.jpg

Hur går det till?

Jag börjar med att ställa frågor om hästen, dess eventuella problematik, hälsostatus, sjukdomshistoria etc. Därefter tittar jag på hästen i rörelse och känner sedan igenom den grundligt. Jag behandlar det som behöver behandlas, återtestar hästen i rörelse och visar eventuella hemövningar. Mitt besök tar ca 1-1,5 timma (ibland längre tid).

Förutom osteopati och massage använder jag mig även utav laser och kinesiotejp.

Ni ansvarar själva för att hålla koll på vilka karenstider som gäller vid tävling. 

På mina behandlingar gäller generellt 96 h karenstid. Om det en häst som jag känner väl samt är van att få behandling så kan jag behandla närmare inpå tävling, dock inte med laser.

Karenstiden för laserbehandling har ändrats fram och tillbaka genom åren, min rekommendation är att alltid tänka att det är 96 h karens både för tävling och för hårdare träning än vad hästen är van vid. Ljusbehandling som laser har en smärtlindrande effekt och därför finns en risk att hästen inte känner av en begynnande eller befintlig skada och därför överanstränger sig eller förvärrar skadan.

Kinesiotejp får inte användas på tävlingsdagen. 

Fråga mig om du är osäker.

DSC_1581.jpg

Att tänka på inför en behandling

  • Se till att det finns en lugn plats att utföra behandlingen på.

  • Se till att hästen får komma in i boxen en stund före behandlingen för att göra sina behov och varva ner.

  • Friska gärna upp minnet innan mitt besök om hästens sjukdomshistoria, ta gärna med journaler från veterinärbesök och röntgenutlåtanden om ni söker för något som har med veterinärbesöket att göra. När ni tar hjälp av mig enligt remiss från veterinär är ett vanligt missförstånd att jag kan komma åt era journaler hemifrån men det kan jag inte. Det bästa är om ni ber veterinären/kliniken att maila hela journalen till er och att ni sedan skickar den till mig på info@helenhelgesson.se. Med hela journalen menas att jag kan läsa vilka undersökningar och behandlingar som hästen har genomgått. Det går även bra att skriva in i hästens journal att ni ger mig tillåtelse att läsa journalen så kan jag maila veterinären/kliniken och få journalen. Meddela mig i god tid innan besöket så att jag både hinner få och läsa journalen. Om kostnaden för min behandling kommer att betalas av erat försäkringsbolag så meddela mig detta när jag skriver kvittot så skriver jag med de uppgifter som behövs. För att ett försäkringsbolag ska ersätta manuell behandling så krävs remiss från veterinär. 

Innan behandling

  • Se till att hästen är torr och ren. Extra viktigt om hästen ska tejpas, undvik då även glansspray, flugspray mm.

  • Första gången jag behandlar en häst är det bra om den är kall i sin muskulatur (ingen motion innan). Om jag redan känner din häst och det inte är något nytt bekymmer som uppkommit sedan sist jag såg den så spelar det ingen roll om hästen har motioneras innan, bara pälsen hinner torka om hästen blir svettig (fråga mig om du är osäker).

Efter behandling

  • Vill hästen ut och gå i minst fem minuter men gärna längre, detta för att främja cirkulationen och låta hästen bekanta sig med sin nybehandlade kropp. Hästen får gärna gå ut i hagen efter behandlingen för ytterligare rörelse.

  • Behöver hästen ha fri tillgång på friskt vatten.

Dagen efter behandling

  • Generellt sett är det bra om hästen får vila samma dag som den fått behandling samt ta det lugnt dagen efter en behandlingen, gärna röra på sig med eller utan ryttare/vagn men inte bli svettig och flåsig. Individuella råd kommer att ges, det kan skilja sig hur upplägget ser ut samma dag och dagarna efter beroende på vad hästen söker för, vilken behandling den har fått samt om den är van vid att få behandlingar. 

St42.jpg

Kontraindikationer på behandling (då man ej ska behandla)

  • Vaccination, vänta minst 5 dagar. Om hästen skulle få en reaktion efter sin vaccinering så väntar vi med behandling med några dagars marginal efter att hästen är symptomfri.

  • Avmaskad med Ivomec, vänta 1 vecka innan behandling.

  • Antibiotika, vänta minst 10 dagar efter avslutad medicinering.

  • Smärtstillande och inflammationshämmande preparat, fråga mig innan.

  • Intraartikulär injektion (sprutad i led), vänta 14 dagar efter avslutad medicinering innan behandling (om inte veterinär ordinerar något annat).

  • Feber, nedsatt allmäntillstånd.

  • Akut fång (under de 2 första dygnen).

  • Fraktur (benbrott), luxation (urledvridning) eller ruptur (bristning) av större omfattning. 

  • Akut trauma/skada 48 timmar samt låt en veterinär undersöka hästen först för att utesluta allvarliga skador som frakturer mm.

  • Anmälningspliktiga sjukdomar i stallet, (finns det sjukdomar i stallet som inte är anmälningspliktiga, tala om det för mig innan).

bottom of page