Nyheter - här skriver jag om lite av varje.

Klicka på de olika månaderna för att se tidigare inlägg.

 

Tillbaka efter sommarledighet!

2012-08-06

Jag har haft det fin fint och har "hästat" mig lite grann under semestern!

Jag var på Ranch Horse Classic på High Chaparall (western tävling), jag tror att det är Sveriges fjärde största ridsportarrangemang. Det var andra året jag där. Dressyr är ju den ridsportsgren som ligger mig varmast om hjärtat men jag gillar att bredda mina kunskaper och ta lärdom av andra ridsportsgrenar. Man behöver inte älska allt men det finns godbitar inom alla hästgrenar som man kan plocka utav till sin egen filosofi och praktik. Westernridingen har ju en mängd olika tävlingsgrenar och de jag gillar bäst att titta på är Working Cow Horse, Cutting och Reining. För mig är Working Cow Horse det ultimata testet, där ska hästen både gå ett dressyr-mönster och arbeta med en kalv. Riktigt roligt att titta på när det är duktiga ekipage! 

Här nedanför kan du se ett filmklipp från en tävling i Working Cow Horse:

Sedan har jag och några kompisar varit på ridkurs i Tierp hos Ulrika Fröding. Det var jätteroligt och mycket lärorikt!! En tränare helt i min smak! Hon kommer då och då till Värmland och håller ridlektioner. Mycket fokus på sitsen! Inte det där vanliga sträck på ryggen och trampa ner hälarna vilket ofta bara skapar spänning i kroppen. Vi fick bland annat prova att rida med bollar under sittbenen, se bild nedanför.

Ulrika gav lagom med instruktioner att jobba med. Får man för många olika instruktioner samtidigt blir man oftast bara stressad (återigen spänning i kroppen) och det blir pannkaka utav allt. Ulrika verkar ha god kunskap om inlärning och hur muskelminnet mm fungerar. T.ex. sa hon till mig under ett ridpass, kommer dock inte ihåg ordagrant men nåt i stil med: - Hur känns dina knän Helen, kniper du åt eller är de lösa? Jag kände efter och svarade: - Jag kniper åt. Ulrika: Bra då vet hjärnan det, då släpper vi det för nu. Efter det så knep jag inte fast att jag inte tänkte på det! Häftigt! :-)

Ulrika är dressyrtränare men har plockat godbitar från bland annat islandsridning, akademisk ridning och centrerad ridning. Jag gillar verkligen personer med bredd. När man vet exakt varför man gör något och inte bara gör något för att man alltid har gjort så! Jag red på tre olika hästar och på dem fick man använda sig av tre olika tekniker. De är ju individer som oss och kräver olika "bemötande" (hittade inget bättre ord) och de har lättare och svårare för olika saker.

  

Klicka på bilderna för att föstora, den högra bilden hittade jag på google.

Jag lärde mig mycket som jag även har nytta av som hästmassör! Ett exempel är dessa bollar. Jag tittade på när min kompis Jenny red, det såg helt ok ut men hästen fick inte till det där goa gunget genom ryggen. Men när Jenny fick bollarna under sittbenen fick hästen ett helt annat steg redan första steget. Förmodligen var Jenny lite stel i höfterna och kunde då inte helt följa med i hästens rörelser vilket hämmade hästens gång. Jätteintressant! :-) Nog för att jag visste att sitsen är A och O men att man kunde "fixa" det så enkelt. Jag kände själv stor skillnad före och efter jag ridit med bollarna (vi red bara med dem en liten stund). Jag känner faktiskt fortfarande skillnad i rörligheten i mina höfter flera veckor efteråt bara när jag är ute och promenerar!

Här nedanför är ett litet filmklipp från ridkursen (inte så bra kvalitet dock), det är jag som rider en PRE valack.

Fick även prova att rida en annan PRE som kunde piaff, passage och spanskskritt... det kommer jag att leva på länge!! :-)

(Ulrika har dock ingen ridskoleverksamhet och lånar inte ut hästar vanligtvis utan man får träna för henne med sin egen häst)

Rasen PRE är en personlig favorit, känns som hästarnas Rolls Royce, väldigt trevligt psyke och hög ridbarhet! 

Hoppas att ni och era hästar har haft en bra sommar!! :-)