Nyheter - här skriver jag om lite av varje.

Klicka på de olika månaderna för att se tidigare inlägg.

 

Spikmattor för häst

2012-06-10

 Bilden är lånad från Skövde Ridsports hemsida.


Nu var det länge sedan det hände något här på hemsidan!  Det har varit fullknökat med kunder under hela våren vilket är jätteroligt men man kommer lite på efterkälke med andra saker.

Tänkte skriva lite om spikmattor.

Jag köpte en spikmatta till mig själv för många år sedan innan det hade hunnit bli populärt. Anledningen till att jag köpte den var för att jag ofta blev kort och öm i muskulaturen mellan skulderbladen. Barbro Gillsell som jag får massage utav bor i Kristinehamn och jag tycker att det är lite väl långt att åka dit stup i kvarten. Så jag tänkte att om jag ligger på spikmattan och blir varm och får igång cirkulationen så kan jag stretcha ut den korta muskulaturen själv. Detta fungerade men den största skillnaden för mig var sömnen! Innan jag började använda spikmattan så låg jag var och varannan natt och snurrade i flera timmar innan jag somnade. Men nu är det bara 3-4 nätter per år som jag snurrar, jag somnar nästan direkt jag lägger huvudet på kudden! Jätteskönt!! De kvällar jag har legat på den innan jag somnar känner jag på morgonen att jag verkligen har sovit tungt och varit helt avslappnad. Jag använder den väldigt sporadiskt. Ibland använder jag den flera gånger per vecka och sedan kan det gå flera månader innan jag använder den nästa gång. Men jag vill inte vara utan den! Jag lägger min spikmatta i sängen och ligger sedan på den i minst 15 min, oftast somnar jag och vaknar ibland fler timmar efteråt (då gör det riktigt ont att resa sig). De första 5 min gör det ont men sedan kommer endorfinerna igång och smärtan försvinner och kroppen känns varm och avslappnad. 

Jag har en Shakti spikmatta och deras produkter kan ni läsa mer om här.

Jag tror att spikmattor gör susen även på hästar, speciellt innan ett träningspass. Däremot så tycker jag att man ska prova sig fram ytterst försiktigt innan hästen har vant sig. Vissa människor älskar att använda spikmatta medans andra avskyr det och tycker enbart att det gör ont. Så måste det vara för hästarna också. Samma sak med liniment, vissa älskar det och andra avskyr det, därför tycker inte jag att man ska använda de allra vassaste linimenten på hästar. Nackbands-varianten på spikmatta tror jag stenhårt på, den kommer åt väldigt många muskelfästen. Jag skulle tro att det tar lång tid att vänja vissa hästar vid det. Inte bara spikarna utan även ljudet av kardborrebandet som man spänner åt nackbandet med. Summan av kardemumman låna gärna och testa innan ni köper för jag tror inte att alla hästar uppskattar spikmattor. Men accepterar hästen det så tror jag att det kanonbra för hälsan! Jag har inte sett några prisuppgifter men skulle gissa att det är betydligt dyrare till häst. Man kan ju göra en egna varianter av vanliga spikmattor som man sedan lägger någon slags tyngd på, tex. en ihopvikt yllefilt. Rusta har jag sett sålt spikmattor för 99 kr/st, även ÖB har billiga. 

Här nedanför är två länkar där ni kan läsa om två olika varianter på spikmattor för hästar:

Här är några demonstrations filmer: