Nyheter - här skriver jag om lite av varje.

Klicka på de olika månaderna för att se tidigare inlägg.

 

Välj rätt kosttillskott!

2011-11-22

Jag är fast övertygad över att man idag inte kan få i sig alla närningsämnen via kosten och att vi behöver äta vitamin- och mineraltillskott för att hålla oss friska och må bra. Jag tror även att vitamin- och mineralbrist orskar många av våra folksjukdomar och andra besvär. Ni kan läsa mer om detta i mitt föregående inlägg.

Men nu jag vill skriva om hur viktigt det är att välja rätt kosttillskott!! 

Nedanför är ett inslag från SVT som handlar om kosttillskott med felaktig märkning och som innehåller läkemedelessubstanser samt giftiga och beroendeframkallande ämnen.

 

"Kosttillskotten kan göra dig sjuk"

Illamående, allergiska reaktioner, huvudvärk och hjärtklappning. 
Kosttillskott kan vara farliga, visar Livsmedelsverkets nya granskning. 
- Du kan bli sjuk av dem, säger toxikolog Ulla Beckman Sundh.

30 av de 43 kosttillskott som Livsmedelsverket studerade innehöll växter eller växtextrakt som kan vara giftiga, beroendeframkallande eller hälsofarliga. Det framgick av den rapport som i dagarna presenterades i SVT:s ”Rapport”.

- Nära hälften av de granskade produkterna saknade också svensk märkning, något som det är lag på att det ska finnas, berättar Livsmedelsverkets Ulla Beckman Sundh.
Hon är en av forskarna som undersökt kosttillskott som säljs på svenska webbsidor. De flesta kosttillskott påstods höja prestationen eller få dig att gå ner i vikt.

Leverskador

- Men ska man hårdra det kan man säga att produkterna i bästa fall inte hade någon effekt alls och att de i många fall skulle kunna ge skadliga effekter, säger Ulla Beckman Sundh.
I listan här intill över växter som kan vara olämpliga i livsmedel finns timjan, kaffebönor, kanel och annat som vi kanske själva kryddar vår mat med. Men i hög koncentration kan de ändå innehålla substanser som kan ge biverkningar. Flera patienter i Sverige har exempelvis fått leverskador efter att ha ätit extrakt av grönt te.

- Allt beror på vilken dos man tar, hur hög koncentration den har och hur känslig man är. Många gånger framgår det heller inte av innehållsföreteckningen vad som ingår och då kan det vara svårt att undvika sådant man inte tål, säger toxikologen.

Svenskarna köper varje år kosttillskott för två miljarder och Livsmedelsverket startade för två år sedan ett hälsokostprojekt för att granska branschen.
- I vissa fall berodde felen säkert på okunskap från försäljarna, men i andra fall var det medvetet fusk eller undvikande av att informera ordentligt, säger Ulla Beckman Sundh.
Gymgrossisten.se, en av de åtta svenska webbsidor som ingick i Livsmedelsverkets studie, har tagit åt sig av kritiken.

- Vi tyckte först att det räckte att vi hade svensk innehållsförteckning på nätet, men inom tre-sex månader hoppas vi ha svensk bipacksedel för alla produkter som levereras, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef för CDON Group, där Gymgrossisten ingår.
Han säger att de produkter företaget säljer är godkända av EU och att kosttillskotten kommer att strykas från sortimentet om Läkemedelsverket förbjuder dem.

"Inte korrekt märkta"

Ingrid Atteryd, vd för branschorganisationen Svensk Egenvård:
- Vi har varit medvetna om problemen på den del av marknaden som sysslar med prestationshöjande medel och viktminskning. 70 procent av den försäljningen sker via nätet och det har varit svårt för våra svenska, seriösa leverantörer att konkurrera med en del av de här tillverkarna, säger hon.

Några av produkterna som fått kritik från Livsmedelsverket kommer från Svensk Egenvårds medlemmar.
- Det är tragiskt att alla produkter inte var korrekt märkta, men samtliga hade åtminstone svensk etikett. Vi håller på att sammanställa en skrift till våra leverantörer om vilka lagar som gäller för sport- och viktminskningsprodukterna och vi hoppas kunna lämna den för godkännande hos Livsmedelsverket till sommaren, säger Ingrid Atteryd.


 

Jag kan varmt rekomendera FitLines näringspodukter. Produkterna genomgår den striktaste internationella kontroll på säkerhet och renhet av Good Manufacturing Practice (GMP). Dessa riktlinjer är för närvarande den mest moderna standarden av kvalitet och renhet. Även om näringstillskott inte behöver produceras enligt dessa riktlinjer (GMP), så gör vi på PM det. Samtidigt, så är våra produkter under konstant och frivillig kontroll av "Swiss Vitamin Institute" i Lausanne. För dig betyder det här högre kvalitet och säkerhet.

Eftersom jag idag distribuerar FitLines produkter så jag kan inte var opartisk i frågan om vilka kosttillskott som du ska välja. Men jag har en gång varit opartisk och mycket skeptisk. Skeptisk både emot att men ens behöver äta vitamin- och mineraltillskott och skeptisk mot att välja just FitLine. Men idag är jag väldigt glad att jag kom i kontakt med FitLine och jag är väldigt glad att mina nära och kära äter FitLine!  Det är bara min pappa som jag inte lyckats övertala ännu. Jag vet att jag kommer att lyckas, man KAN lära äldre hundar att sitta... man får bara ge dem lite extra tid! ;-)